Narrow Results
Destination
Type
Transportation
  Search
  All Within

  Travel Tips - Transportation

  1 to 3 of 3 | Go to page 1
  Harer, Ethiopia
  Harar is de vierde grootste Moslimstad in Afrika na Mekka, Medina en Jerusalem. Er staan meer dan 80 moskeeën in deze kleine stad! Aan het station van Dire Dawa hebben we het professioneel uitgeknipt naamkaartje van Yigeremu gekregen: taxichauffeur, gids en souvenirverkoper in 1. Zijn blue donkey (hier zijn het allemaal Peugeots 404) is vanbinnen prachtig gedecoreerd en hij speelt veel harder dan wenselijk een cassette met instrumentale versies van Boney M, Whitney Houston en vele andere wereldsterren. Bergop hebben we nu en dan het gevoel elk moment uit te moeten stappen om te helpen duwen.

  De 55 kilometer lange trip door het mooie, maar dorre, heuvelachtige landschap confronteert ons voor het eerst met de armoede buiten de stad. De beelden zijn soms echt schrijnend en ik voel dan ook teveel schroom om er foto’s van te nemen. Langs sommige stukken zitten mensen in het zand voor zich uit te staren voor een golfplaten constructie de naam hut amper waardig.

  Na een uurtje komen we aan in het Belayneh Hotel. De kamer is – laat ons zeggen – sober en proper. Er is net gekuist en het raam op de kamer staat open. Al snel zal blijken dat dit niet enkel voor de verluchting is; het raam kán namelijk niet dicht omdat de klink eraf gebroken is… De badkamer is een verhaal apart. Zeer charmant zijn de feloranje teensletsen die in de badkamer staan te wachten om aangeschoten te worden. Water is er slechts op bepaalde ogenblikken van de dag (wat zelfs in vele andere hotels niet blijkt te zijn) en met een beetje geluk en wat gepruts aan de boiler is er soms zelfs warm water, soms.

  Het kans-op-alarm-in-de-darm-gehalte van het restaurant van het hotel blijkt zeer laag te zijn. Voorlopig speel ik echter liever nog even op zeker en neem een spaghetti, ook al ben ik zeer benieuwd wat een Gordon (!) blue is (gebakken Nederlandse charmezanger met kaas en hesp??).

  Onze gids Lishan neemt ons mee op toer door de historische stad. We starten op de geurige en kleurige markt van het katholieke deel van de stad. Het is opvallend hoe weinig er gebedeld wordt. De mensen zijn zeer vriendelijk en open en begroeten ons steevast met een “Hello Faranji, how are you?” Faranji betekent vreemdeling, een woord dat we ongeveer uit elke kindermond zullen horen. De markt is een ideale plaats om foto’s te nemen. De mensen vinden het bijzonder grappig om zichzelf op scherm van het fototoestel te zien. De kinderen poseren vol trots voor de camera en verdringen elkaar daar bijna bij. Het is leuke om oprecht vriendelijke mensen en blije kinderen te zien die er niet op uit zijn om daar geld voor in de plaats te krijgen, maar die je begroeten vanuit een spontane openheid die je in Addis amper vindt.

  Via een van de vijf oude stadspoorten komen we in het oude moslimgedeelte terecht. De binnenstad geeft een vrij middeleeuwse indruk. Lishan neemt ons mee naar een authentieke, traditionele woning. Deze is vanbinnen zeer knap ingericht, maar staat in schril contrast met het lelijke tv-meubel met video dat ergens in een hoekje staat opgesteld. Daarna gaan we een klein gebouwtje binnen waar de lokale koffiebranderij blijkt te zijn. Natuurlijk komen we daar buiten met een kilo superversgemalen koffie!

  Harar is de geboorteplaats van Ras Tafari Makonnen, beter bekend als Haile Selassie. Het prachtige vroeg-20e-eeuwse gebouw met sterke Indische invloeden is helemaal verkommerd en wordt nu bewoond door 20 (!) gezinnen. Iets verderop staat het Rimbaud-huis, een soortgelijk gebouw, maar dan volledig gerestaureerd. Rimbaud zou er een aantal jaren hebben gewoond. (Dit staat echter ter discussie omdat het gebouw pas gezet zou zijn na Rimbauds periode in Harar.) Momenteel is er een museum in ondergebracht met een permanente fototentoonstelling en een afdeling gewijd aan Rimbaud uiteraard. De conservator van het museum weet ons te vertellen dat Harar binnenkort door de UNESCO erkend zal worden als werelderfgoed.

  Elke avond om 19u maakt de hyena-man even buiten de stad zijn opwachting. Dit zou een niet te missen gebeuren zijn dat is ontstaan vanuit een traditie om de hyena’s te voederen. In een open vlakte roept hij de hyena’s bij naam bij zich en voert ze dan met de hand. Het is inderdaad vrij uniek om zo dicht bij hyena’s te komen, maar deze traditie heeft toch meer weg van een ordinaire toeristische attractie.

  Op aanraden van Lishan gaan we eten in Hirut bar. Er zijn mensen die beweren dat je dertig keer op je eten moet kauwen voor een goede spijsvertering. Voor het verteren van geitenvlees is dat zeker en vast het geval! Het is lekker, maar wel aan de behoorlijk taaie kant. Wederom is de muziekkeuze niet wat het moet zijn. Ditmaal passeren ondermeer Célione Dion, Wham!, Enrique Eglesias en Whitney Houston knuffelrochgewijs de revue.

  And aaaa-hi-jaaaaai will always lo-hove you!
  Good tip?
  (0)
  Debark', Ethiopia
  Transport in and out of Debark can be quit a challenge indeed. My advise: trust the guys from the hostels in Gonder who will arrange transport into the Simiens and search other travelers to share costs with.

  Debark only has some basic shops, you will be able to shop for some food, snacks and Drinks., most camping gear is for rent here as well. There are only two "hotels" in Debark advisable for tourists. Ask around for transport out of Debark before you head furher into the Simiens. They will help you to reserve a spot on the passing jeaps or trucks...

  It was fun and everybody was very helpfull. Don't expect luxury...

  Good tip?
  (0)
  Addis Ababa, Ethiopia
  It's a city with two differents side, a poor one, visible everywere: dirty street and poor houses. Another owned by the few lucky men there: big palace and hotel, nice restaurant and big cars. It's not a city with atraction for turist but for many miles is the only place wher you can exchance money or find some bottled water and hire a 4X4. No asphalt's roads souther than Langano so be ready to everything, even cross rivers in the middle of a raining season because the bridge fell down!!
  Good tip?
  (0)
  1 to 3 of 3 | Go to page 1